Förlossningsberättelse- Del 2 | Clara Pryde

Clara Pryde

Annons

Förlossningsberättelse- Del 2

“Det absolut fräckaste jag varit med om”

På den korta vägen in till förlossningen tyckte jag att det avtog en del, jag känner mig arg och det enda jag kan tänka på var vad vi fick höra på förlossningskursen ” vi är inte gjorda för att föda på flykt” haha. så jag försökte slappna av och andas lugnt, väl vid Östra släpper D av mig och åker iväg för att parkera bilen, under den tiden känner jag att värkarna börjar komma igen.

Vi kommer in på förlossningen och möts av så himla trevlig personal som tar mitt körkort och visar oss in på ett rum där vi fick vänta i 10-15 min innan barnmorskan Karin kommer in för att undersöka mig. Hon säger att jag har jobbat på bra och att jag är öppen 4 cm och att vi får stanna, wooohooo – eller?! Jag börjar gråta, dels av lättnad och av lite rädsla att det faktiskt var på gång på riktigt men också för ”BARA 4 CM” – hur lång tid kommer det ta?!

00:21: Jag får sjukhuskläder som jag kan byta till och hon sätter CTG. Jag ber att få in en pilatesboll och D hjälper mig att sätta på tens-apparaten på ryggen. Jag tyckte den fungerade väldigt bra för mig i början. Karin frågade ganska direkt om jag ville testa lustgas men jag ville avvakta lite.

02:20: Börjar med lustgas 50/50, är en skön känsla och hjälper mig genom den värsta smärtan men jag hade svårt att känna efter precis när värken började vilket gjorde att jag inte fick full effekt av den.

03:00: Är jag öppen 6 cm och jag börjar uppleva ett ordentligt tryck nedåt, jag ville bara trycka på. Ringer på klockan och ber om att bli undersökt igenom och säger att det känns som jag vill krysta. Det är inga riktiga krystvärkar jag känner då jag inte var tillräckligt öppen men Karin misstänker att han ligger i vidöppen bjudning vilket kan skapa en typ av tryckkänsla och att man kan få ont i ryggen, jag hade sååå ont i min rygg hela tiden.

Jag ställer mig på knäna i sängen och hänger över ryggstödet med lustgasen i högsta hugg, min man står vid sidan av mig peppar medan Karin står bakom mig i sängen och trycker hårt på min ländrygg, det hjälpte väldigt mycket mot smärtan!! Hon hämtar också varma handdukar som jag kan ha över ryggen, såå skönt! Att försöka andas igenom och inte få trycka på vad jag upplevde som krystvärkar var vidrigt! Jag som tyckte att jag hade varit så duktig innan och kunnat andas lugnt och slappna av började istället få lite panik och känslan av att jag inte skulle klara det.

04:27: Vattnet går under en undersökning, då är jag öppen 8 cm och så fort vattnet hade gått började det göra riktigt ont, smärtan ändrade helt karaktär. Här ifrån börjar allt kännas ganska luddigt och nu i efterhand går min tidsuppfattning inte alls ihop med journalen. Men mellan 5-6 någon gång ber jag om smärtlindring. Karin förbereder för det och tillkallar läkare för att ta några prover på lillen. Nu i efterhand har jag förstått att de behövde kontrollera hur han mådde då han hade svårt att hålla sin basalfrekvens.

06:25: ”Prata inte över mitt huvud” 

Nu kommer vi in i en period av förlossningen som jag upplevde jobbig. I mina anteckningar inför förlossningen så hade jag skrivit att jag tyckte det var viktigt att de inte pratade över mitt huvud och om jag inte var kontaktbar så skulle de hålla min man informerad så att han kunde förklara för mig vad som hände. När dom skulle ta prover på lillen så var det strul med maskinen och resultaten vilket gjorde att de fick ta om provet tre gånger, i min värld kändes som en evighet. Ha nu med er att jag var väldigt hög på lustgas och det förvärrade säkert min upplevelse, haha. Men efter att de hade tagit prover så undersökte dom mig på något sätt som kändes som att någon hade hela sin arm i mig (Det var ju absolut inte det som hände) men det gjorde väldigt ont. Nu i efterhand kan jag läsa mig till att de försökte se med ultraljud hur han låg plus att min man har berättat för mig att någon med sin hand försökte ”vända” honom lite till rätta. Jag upplevde iaf detta som lite traumatiskt och jag skriker sluta och att det gör ont. Mest troligt så hörde de mig inte då jag satt fastklistrad mot lustgasen… Men Daniel hörde hur jobbigt jag tyckte det var och röt ifrån. Barnmorska var fantastisk och var den som skapade ett lugn hos mig medan läkaren svarade min man ”vi vet inte riktigt själva vad som händer”, kanske inte det smartaste att svara just då och jag blev ganska orolig. (denna läkare kom faktiskt och bad om ursäkt i efterhand, creed till dig). Jag antar att de själva blev lite stressade när min man röt ifrån, han kan låta ganska arg om han vill haha. Bebis visade sig iaf må bra, vilket var det viktigast för mig.

Vid/under/efter dessa undersökningar är jag öppen 10 cm men det är en liten kant kvar som BM försöker hålla undan när jag försöker trycka på lite. Eftersom Lillen inte riktigt var tillräckligt långt ner och det var försent för EDA så erbjuder de mig en spinal, läggs som en EDA men skulle bara verka typ en timme så att jag skulle hinna vila lite. Men det hann vi aldrig för strax efter hon erbjöd det så kände jag att jag verkligen behövde krysta, här kom värkarna med ca 2 min mellanrum och kl är 06:50.

Någon gång här blir det skiftbyte och det kändes väldigt jobbigt att Karin som varit med hela tiden inte skulle vara med under den sista fasen. De sa att jag kunde testa att krysta lite medan BM kände efter med sin hand om han kom nedåt men de var aningen skeptiska på att det skulle gå då han ännu inte hade sjunkit ner tillräckligt.

Jag testar att trycka och så hör jag den nya barnmorskan säga ”oj vilken kraft han kommer med” och jag kände ”YES det här är min grej”. Jag kände verkligen att jag visste precis hur jag skulle göra när jag krystade och att jag var riktigt duktig på just denna del av förlossningen. Det kändes skönt att aktivt få jobba och lyssna på vad kroppen ville göra.

45 min krystvärkar senare var han här.07:39 föds vår älskade Mateo 2960 g och 50 cm lång, helt PERFEKT!

Det är det absolut fräckaste jag varit med om och jag är så sjukt imponerad över vad vi kvinnor klarar av! <3

 

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Annons
stats